ponedeljek, 19. december 2011

Pushkar

Joj, kako prijetno se je zbuditi ob indijski glasbi in cisto pravem miru. V hotelu imajo samo 14 sob in takoj se pozna, da ni prevelike gnece. Nihce ne razgraja, nihce se kam ne odpravlja, vse je mirno, tiho. Ljudje v glavnem posedajo in v miru razmisljajo. Restavracija v hotelu se nahaja v 3.nadstropju, zato tudi ni glasnih pogovorov, nobenega zbijanja s krozniki in kozarci. Zajtrk spet cisto vegetarijanski, tokrat sem poskusila s kaso in nisem falila. V kasi je bilo nekaj kosckov svezega ananasa in banan.
Pocasi sva spakirala, saj sva morala zamenjati sobo in da ne bi zaman cakala na ciscenje nove sobe, sva se vmes spakirala po Pushkarju. Ze kmalu po izhodu iz hotela sva dobila vsak svoj cvet vrtnice z napotki kam ga morava vreci.
Ko sva se ze skoraj izmuznila, so naju skoraj porinili do prvega ghata, kjer sta naju prevzela 2 skrbika templja. Jernej je svoj cvet vrgel v svoj bazen, jaz pa v svojega. Oba sva morala s skrbnikom ponavljati neko mantro ali molitev in ce bo vse drzalo, bova zivela dolgo, kvalitetno, imela lepi sluzbi, veliko zasluzila, oba bova zdrava. Meni je moj rekel, naj zivim 101 leto. Pa da vidim, ce bo Brahma uslisal mojo molitev. Dobila sva se rdeco piko sredi cela in zapestnico okrog zapestja. Pa sva dobila potni list za Pushkar. Menda nama ne bo nihce vec tezil z rozami. :-)
Seveda sva morala za celo proceduro placati, najprej so namigovali na nekaj deset € ali $, pa sva jih z nekaj € hitro postavila na realna tla. V vseh vodicih je pisalo, da tujce vedno nadlegujejo s to proceduro, ampak ni nujno, da se jo udelezis. Midva sva se jo, je bilo nekaj posebnega, ceprav mi ni bilo prav nic vsec, ko sem si morala splakniti roke z umazano vodo. K sreci imam mokre robcke ves cas s sabo, da sva takoj uredila tudi to.
Sprehodila sva se do Brahminega templja, kjer pa naju je presenetilo, da bi se morala sezuti ze 100m pred vhodom in deponirati ruzak in fotoaparate v na pol podrte omarice. Pot do vhoda je bila svinjska, polna kravjih in pticjih drekov in res sem prevec fina, da bi se sla kaj takega. Poleg tega pa imam prevec rada svoj fotoaprat in vodice, da bi vse kar pustila tam nekje. Ker tempelj ni zgledal kaj posebnega, sva ogled spustila in se sprehodila okrog jezera in si ogledala vseh 52 ghatov.
V Pushkarju zivi le okrog 15.000 prebivalcev, vas se razprostira okrog jezera, legenda namrec pravi, da naj bi nastala, ko je Brahma iz roke spustil lotusov cvet, vse ulice pa so en sam velik bazar. Turistov je veliko, zanimivo pa je, da so v Pushkarju prepovedani meso, jajca, droga in alkohol. Ampak na vsakem koraku domacini ponujajo hasis. Jernej je ugotovil, da ocitno zelisca niso prepovedana :-).
Pushkar je pomembo romarsko sredisce Hindujcev, ki naj bi ga verniki obiskali vsaj enkrat v zivljenju in s sebe v jezeru oprali grehe. Danes ni bilo pretirane guzve, niti najmanj ni podobno Varanasiju.
Okrog jezera je 400 v svetlo modro prebarvanih templjev. Glavni je posvecen Brahmi, ki je redek, saj ni veliko templjev povecenih temu hindujskemu bogu.
Brahmo stvarnika redko slavijo in je najbolj skrivnosten hindujski bog. Ponavadi se pojavlja s 4 obrazi, ki gledajo na 4 strani in stirimi rokami, vsaka od njih v roki drzi knjigo znanja Vedas. Njegovo prevozno sredstvo je labod in njegova druzica Saraswati, boginja izobrazbe.
Po legendi se je jezero v Pushkarju razlilo po bregovih, ko je Brahma z neba spustil lotusov cvet. Brahma je nacrtoval Yagno, samousmrtitev ob jezeru ob polni luni, ceremonijo, ki zahteva prisotnost njegove druzice. Ker je Saraswati na ceremonijo zamujala, se je Brahma hitro porocil s kravjo pastirico Gayatri in ko je Suraswati prisla na kraj dogodka, je videla, da je Gayatri sedela na njenem castnem mestu poleg Brahme. Razumljivo se je razjezila in preklela Brahmo, rekoc, da se ga ljudje na zemlji ne bodo spominjali. Prekletstvo je bilo izreceno in drugi bogovi so Suraswati prosili, da preklice svoje besede. Koncno je na njihovo prigovarjanje popustila in omilila prekletstvo, da ljudje Brahmo lahko castijo, vendar le v Pushkarju. Od takrat se v Pushkarju nahaja edini tempelj, posvecen Brahmi v Indiji in eden redkih na svetu. Tudi Suraswati in Gayatri imata vsaka svoj tempelj v Pushkarju na nasprotnih hribih.
Pushkar je dobil tudi ime po legendi o lotusovem svetu, saj pusha pomeni cvet, kar pomeni roka.
V Pushkarju se vse dogaja na glavni ulici, jezero obhodis namrec v pol ure. Opazujes zivljenje ljudi in se izogibas mnogim kravjekem. Svetih krav je v Pushkarju veliko, na vsakih nekaj metrov se ti kaksna pocasi pribliza.
Vreme nama se vedno dobro sluzi, noci in jutra so hladna, cez dan pa se prijetno segreje.









Ni komentarjev:

Objavite komentar